VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Erkenning en gezag van je kind na scheiding: hoe werkt dat

Geplaatst op: 17-04-2021, 09:50:54

Als je kinderen hebt en uit elkaar gaat, zullen de termen \'erkenning\' en \'gezag\' zeker ter sprake komen. Wat houden deze begrippen eigenlijk in?

De regels met betrekking tot erkenning en gezag staan beschreven in de wet, maar er zijn wel wat bijzondere situaties te benoemen. We zetten de belangrijkste termen voor je op een rij.

Wat is de betekenis van de term gezag?

De term gezag heeft betrekking op de verantwoordelijke rol die een volwassen persoon heeft in de opvoeding en ontwikkeling van een minderjarig kind. Dit gaat over zowel burgerlijk handelen als vermogensbeheer.

Ieder minderjarig kind staat onder gezag. Dat is niet zo gek, want minderjarige kinderen zijn niet in staat om zichzelf op te voeden en zelfstandig beslissingen te nemen over het vermogen of het sluiten van overeenkomsten. Een kind heeft hiervoor een toezichthouder nodig. Sterker nog, het heeft daar zelfs recht op. Een echtscheiding brengt geen verandering in deze situatie.

Gezamenlijk gezag, ouderlijk gezag en voogdij

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gezamenlijk gezag en ouderlijk gezag. Bij gezamenlijk gezag dragen beide ouders samen zorg voor de opvoedkundige taken van hun kind of kinderen. Na een scheiding blijft dat zo. In dat geval moet je in het ouderschapsplan vastleggen hoe deze taken worden verdeeld, bij welke ouder de kinderen staan ingeschreven en hoe de andere ouder zijn of haar bijdrage zal leveren aan de dagelijkse opvoedkundige taken.

Dit kun je vormgegeven in een omgangsregeling maar je kunt ook kiezen voor een co-ouderschap constructie. Doordat beide ouders wel een aandeel hebben in de opvoedkundige taken, is er sprake van een \'gezamenlijk gezag\'.

Er zijn echter ook omstandigheden denkbaar waarbij slechts een van beide ouders voor het gezag kan zorgdragen. Bijvoorbeeld als de andere ouder buiten beeld is geraakt of door omstandigheden niet meer in staat is om voor de opvoeding zorg te dragen. In dit geval is er sprake van \'ouderlijk gezag\'.

In sommige gevallen zijn beide ouders niet meer in staat om voor het gezag zorg te dragen. In dat geval wordt er een voogd aangesteld, die de opvoedkundige taken zal overnemen. Dit kan een natuurlijk- of een rechtspersoon zijn.

Bron: bijdrage door Judex op www.iexgeld.nl van 16 april 2021

Vorige pagina